Praktische informatie

Aanmelding en intake

Wil je je aanmelden, of heb je een vraag over aanmelden, gebruik dan het contactformulier op mijn website. Ik zal je dan uiterlijk op binnen 2 dagen terugbellen of terugmailen.

Ik kijk dan met je of de aanmelding passend is, en of de eventuele wachttijd aanvaardbaar is voor jou. We maken afspraken voor het vervolg. Het kan dus  wel betekenen dat je nog even moet wachten voordat ik plek heb. 

Voordat de eerste afspraak kan worden ingepland, is het belangrijk dat ik de verwijsbrief heb ontvangen.

We starten met een intaketraject. Dit traject beslaat meestal drie gesprekken. Hierin worden jouw klachten geïnventariseerd (ontstaan, duur etcetera) en gaan we in op jouw voorgeschiedenis en jouw functioneren op de verschillende levensgebieden (opleiding/werk, wonen, relaties). In sommige gevallen heb ik meer informatie over je nodig en neem ik een aantal persoonlijkheidsvragenlijsten of klachtenlijsten af. Graag ontvang ik ook brieven en/of verslagen van eerdere therapieën.

Na de intake maak ik een verslag en een behandelplan. Hier in staan de informatie uit de gesprekken, de DSM-5 classificatie (diagnose) en de opgestelde doelen. Het behandelplan kan in het kader van een verplichte toetsing (anoniem) worden voorgelegd aan collegae, die daarna rapporteren of zij zich kunnen vinden in het voorgestelde therapieplan. Deze ‘’toetsing’’ heeft tot doel de kwaliteit van de vrijgevestigde praktijk te waarborgen.

Het verslag en het behandelplan worden besproken met jou, en wanneer je hiermee instemt, kan de behandeling beginnen. In principe is er geen wachttijd tussen de intake en de start van de behandeling. Meestal zijn de gesprekken in het begin wekelijks en uiteindelijk lager in frequentie.

De data voor verdere afspraken worden in overleg met jou gepland. De therapie zal regelmatig worden geëvalueerd.

Tenzij je hiertegen bezwaar hebt, stuur ik een brief aan je huisarts bij aanvang en na afloop van de behandeling.

Verwijzing

Verwijsbrief

Voor verzekerde zorg is altijd een verwijsbrief van de huisarts of een medisch specialist nodig. In deze verwijsbrief moet staan:

– of het een verwijzing naar BGGZ of SGGZ is,

– welke stoornis de huisarts vermoedt,

– de datum van de verwijzing (want die moet altijd vòòr het eerste gesprek vallen)

De afspraak voor het eerste gesprek wordt pas ingepland als de verwijsbrief ontvangen is. 

Informatie voorverwijzers

Een goede samenwerking met verwijzers vind ik van groot belang. Ik ben zeer bereid tot een persoonlijke kennismaking. Voor het bespreken van een mogelijke aanmelding of voor consultatief overleg kunt u altijd contact opnemen. In verband met cliëntcontacten is de praktijk per mail het best bereikbaar, of via een sms/ whatsapp bericht.

Ik ben werkzaam op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, en ben op vrijdag meestal ook beschikbaar voor overleg.

Verwijzingen kunnen verzonden worden via een beveiligde mail aan onderstaand mailadres of meegegeven worden aan de client. Ik heb (nog) geen beschikking over zorgdomein.

Wachttijd

Datum van de laatste actualisatie van de getoonde wachttijden: 12 januari 2024: aanmeldstop.  

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake wordt gestart. Dit zijn de maximale aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Behandelduur

De gemiddelde behandelduur hangt sterk af van de aard en ernst van de klachten, maar hangt er natuurlijk ook vanaf in hoeverre je zelf in het dagelijks leven aan de slag gaat met wat we in de therapie bespreken. Net als bij het beoefenen van een sport of bespelen van een muziekinstrument geldt ook voor therapie: Hoe meer je oefent hoe sneller je een positieve verandering merkt of je nieuwe patronen/ gedragingen eigen maakt. Het is bij langer durende behandelingen wel zo dat er eerst nog wat gepuzzeld gaat worden voordat de richting van de verandering duidelijk voor je gaat worden.

 

Het is natuurlijk mogelijk dat we gaande de behandeling bemerken dat de ingeslagen weg toch niet de passende is, of je niet helemaal brengt naar je doel. Natuurlijk ga ik dan samen met je kijken wat misschien beter past en kijken we (meestal in overleg met je huisarts) hoe je doorverwezen kan worden.

No show/annulering

Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet kan komen op een geplande afspraak. Je kunt de afspraak dan wijzigen of annuleren via telefoon, sms of email. Mits je deze langer dan 24 uur van tevoren afzegt, worden er geen kosten in rekening gebracht.

Echter wanneer je een afspraak mist zonder deze tijdig af te (hebben kunnen) zeggen, dan ben ik genoodzaakt deze bij je in rekening te brengen. Het tarief voor het niet tijdig afzeggen van een afspraak is €60,00. Dit bedrag wordt rechtstreeks bij jou gedeclareerd en dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Privacy en kwaliteit

Ik beschik over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut, dat ter inzage ligt op mijn praktijk. Een link naar dit document vindt u ook hier. Dit Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ beschrijft de kwaliteitsnormen waaraan een zorgaanbieder moet voldoen om de zorg voor de individuele cliënt in de curatieve GGZ te organiseren. De nadruk ligt daarbij op de rollen, taken en verantwoordelijkheden van de indicerend en coördinerend regiebehandelaar en van andere zorgverleners in de verschillende onderdelen van het zorgproces. Ook formuleert het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ kwaliteitseisen op het gebied van leren en verbeteren.

Ik beschik over een privacystatement voor de AVG, dat ter inzage ligt op mijn praktijk. 

Op de nota die aan de zorgverzekeraar gestuurd wordt, staat de hoofddiagnose waarvoor u behandeld wordt. Dit is landelijk  afgesproken. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit middels een privacy-verklaring verhinderen. De diagnose staat dan niet op de nota. U kunt mij vragen om  een formulier privacy-verklaring. Deze zal vervolgens in uw dossier bewaard worden.

Waarneming en acute situaties

Afspraken over waarneming tijdens mijn afwezigheid worden gemaakt in overleg met jou.

In geval van crisis buiten kantooruren en in het weekend, kan je contact opnemen met je huisarts/ de huisartsenpost, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn.

Klachten

Mocht je ondanks mijn inspanningen een adequaat en klantvriendelijk behandelbeleid te voeren toch klachten hebben die niet in overleg met mij kunnen worden opgelost, dan kan je je wenden tot de klachtencommissie van de LVVP onder deze link

Links

Algemene informatie over behandeling in een vrijgevestigde praktijk

Over psychotherapie en behandelvormen

Over tarieven NZA

In de praktijk kun je terecht
voor behandeling van
uiteenlopende psychische klachten

Er wordt gebruik gemaakt van
EMDR, Schematherapie,
Cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie

De actuele wachttijd vindt u op deze pagina onder het kopje Wachttijd.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?